Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

четвртак, 18. август 2011.

Dracula (1958)

Kod nas nazvan: Drakula
Alternativni Naziv: Horror of Dracula
Žanr: Horor
Režija: Terence Fisher
Glumci: Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Gough...

Priča:
Nakon što Džonatan Harker napadne Drakulu u njegovom zamku, vampir dolazi u obližnji grad gde napada Harkerovu porodicu.

Moj osvrt:
Na početku da napomenem da se film češće može naći pod ovim alternativnim nazivom. Za nekoliko dana očekujte i recenziju Brem Stokerove knjige Drakula. Ovaj film baš i nema toliko veze sa knjigom, ali neću puno o razlikama jer ispašće da nije vredan gledanja a to bi bila nepravda prema njemu. Bilo mi je teško u početku da izbacim iz glave i knjigu i Kopolinu verziju Drakule koja je najvernija Stokerovom romanu. Ako niste čitali knjigu, biće vam lako da "uđete" u ovaj film. Inače, uz legendarnog Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) (i njega ću vam predstaviti) ovo je najuspešniji film o Drakuli. Kada budem pisao o knjizi, daću vam malo i istorijskih činjenica o čuvenom grofu.


U ulozi Drakule ovde se našao legendarni Kristofer Li (Saruman iz The Lord Of The Rings), Van Helsinga glumi još jedna legenda, Piter Kašing i od njih uvek možete očekivati kvalitetnu glumu. Što se tiče priče i same radnje, ona počinje prvog sekunda filma. Nema nikakvog specijalnog uvoda, nema neke pripreme, a s obzirom da traje osamdesetak minuta, možda je tako i bolje. Mada bih voleo da je film malo duži i da se malo sporije odvija. Događaji se samo smenjuju kao na traci, ali ponavljam, to nikako nije mana ovog filma. To je samo moja želja da se od ovoga napravi barem dvočasovni spektakl jer film tako dobro izgleda za godinu kada je napravljen.


Unutrašnjost Drakulinog zamka (bez obzira što je u Nemačkoj a ne u Transilvaniji) izgleda prelepo, okruženja gde je sniman film sjajno. U današnje vreme, teško je videti tako lepe scene (naravno ne mislim na scene prirode) u današnjim filmovima a da nisu napravljene uz pomoć računara. Ovaj film je obavezno gradivo za fanove horor filmova, pogotovu ako su vam dojadile splačine poput Dracula 2000 propasti, ili ovi novi horori gde od njih dvadeset jedva jedan vredi pogledati.

Zanimljivost:
Kristofer Li koji ovde glumi Drakulu izgovara samo trinaest rečenica u ovom filmu. On je u nekim scenama morao nositi sočiva, ali problem je tu bio jer kroz njih skoro ništa nije mogao videti pa je nekoliko puta u toku snimanja totalno skretao sa predviđenih putanja. Inače, on je zaradio 750$ za ovu ulogu a film je kasnije zaradio više od 20.000.000$

Naj scena:
Okršaj Drakule i Van Helsinga.

Drugo mišljenje: Dracula (1958)

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар