Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

среда, 28. септембар 2011.

Alien (1979)


Kod nas nazvan: Osmi Putnik, Tuđin
Žanr: Horor | Naučna Fantastika
Režija: Ridley Scott
Glumci: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt...

Priča:
Svemirski rudarski brod istražuje mogući poziv u pomoć i sleće na udaljenu planetu. Posada pronalazi čudna stvorenja i istražuje ih.

Moj osvrt:
Ovaj film je započeo jedan od najčuvenijih serijala u istoriji kinematografije. Kod nas je brilijantno preveden kao Osmi Putnik, što je pilo vodu samo u prvom delu. Posle smo dobili takve bravure kao što su Osmi Putnik protiv Predatora... Aplauz za prevod. Elem, ovaj film je režirao čuveni Ridli Skot i po meni ovo mu je ubedljivo najbolji film. Totalno baca u drugi plan čuvenog Bladerunnera. Ceo film obeležava mračna i jeziva atmosfera. Priča je sjajna, razvija se polako i postaje sve zanimljivija. Dodatna snaga filma je to što postoji mnogo ideja i sve su genijalne. Namerno vam neću pomenuti nijednu od njih da vam ne bih otkrio ništa u slučaju da niste gledali film. Sve te ideje otvaraju bezbroj mogućnosti tako da nikad niste sigurni na čemu ste. 


Glumačka ekipa je zaista sjajna. Pre svega to se odnosi na brilijantnu Sigurni Viver. Ona dominira u sva četiri dela ovog filma i bez obzira na slabiji kvalitet druga dva, njena gluma je fenomenalna. Inače lik koji ona ovde glumi je trebao biti muško ali su kasnije promenili odluku što je dalo fenomenalan rezultat. Još jedna stvar koja ide u prilog glumi ovde je da je najveći procenat dijaloga bio improvizacija. Ovaj film obavezno pogledajte, a zbog njegovog kvaliteta izneću nešto više zanimljivosti.

Zanimljivost:
Za pravljenje Aliena korišten je model ljudske lobanje a korišteni su i delovi motora Rols Rojsa. U prvoj verziji, zver je imala čak i oči ali su ih uklonili zbog opasnijeg izgleda. Inače veliki deo seta je morao da bude farban svakog dana zato što je sluz iz Alienovih usta konstantno skidala boju. Za scenu u odaji svemirskog broda napravljeno je 130 Alienovih jaja. 


U sceni gde se bude iz hipersna, Veronika Kartvrajt i Sigurni Viver su morale da nose medicinsku traku preko bradavica kako film ne bi bio uvredljive prirode u nekim zemljama. U sceni u kojoj Alien izlazi iz utrobe korištene su četiri kamere i ona je iz prvog pokušaja snimljena kako treba. Originalni naslov je bio Star Beast (Zvezdana Zver). Scena seksa između Dalas i Ripli je postojala u scenariju ali nije snimana. Originalna verzija filma je trajala 3 sata i 12 minuta. Za stvaranje tetiva u čeljustima Aliena su korišteni isečeni kondomi.

Naj scena:


Rađanje Aliena.

Drugo Mišljenje: Alien (1979)

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар