Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

понедељак, 21. новембар 2011.

Hellraiser (1987)


Kod nas nazvan: Gospodari Pakla
Žanr: Horor | Triler
Režija: Clive Barker
Glumci: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence...

Priča:
Neverna žena susreće svog unakaženog ljubavnika koga jure demoni pošto je pobegao iz njihovog sadomazohističkog pakla.

Moj osvrt:
Veliki sam poštovalaca lika i dela Klajva Barkera. Čovek je jedinstven u svemu što napravi. U njegovim knjigama nema stvari koje ste pre toga sreli i tu njegovu ideju i atmosferu zaista treba doživeti. Naravno kada kažem doživeti mislim pročitati knjige. Ovo je savršen pokazatelj onoga što Klajv Barker predstavlja iz prostog razloga što je sam režirao film po svom delu. Ta njegova ludačka atmosfera i te njegove lude ideje su fenomenalno prenete u film. 


Ako ste čitali Barkera, znate da se on ne trudi mnogo objašnjavati neke stvari tako da neki događaji prosto dođu ni iz čega, ali već sam pisao o tome da to jednostavno treba da prihvatite kako vam je servirano. Ovde su pored te odlične atmosfere i priča a pogotovu ideja genijalne. Ne postoji rupa u priči, ne postoji neko odugovlačenje. Od prvog trenutka filma radnja kreće i ne zaustavlja se do poslednjeg. Ideja vezana za kocku mi je fenomenalna ali neću puno o tome da vam ne kvarim doživljaj. 


Demoni izgledaju jezivo, baš onako Barkerovski da se izrazim. Ljudi koji su igrali igre u čijoj kreaciji je učestvovao Barker, prepoznaće njegov rukopis. Pored svega ovoga i gluma je zaista dobra. Sjajan utisak ostavlja i Ešli Lorens za koju je epitet "prelepa" slaba reč. Osim ako iz zdravstvenih razloga ne gledate horore, ovo mora da bude obavezno na vašoj listi odgledanih filmova.

Zanimljivosti:
Stavljanje maske glavnom Cenobitu, čuvenom Pinheadu, trajalo je šest sati. Originalno ime glavnog cenobita je bilo Priest (Sveštenik) što su posle izmenili u Lead Cenobite (Glavni Cenobit) ali nadimak koji je dobio (Pinhead) se održao i korišćen je u nastavcima. 


Film je zasnovan na noveli "The Hellbound Heart" Klajva Barkera. Film je tako trebao biti nazvan i u originalu, ali se studiju nije sviđalo zbog romantičnog prizvuka. Ludi Barker je ponudio naslov "Sadomasochists from Beyond the Grave" koji je bio odbijen zbog seksualnog prizvuka. Barker je posle primao predloge i od filmske ekipe. Jedna šezdesetogodišnjakinja je predložila sledeći naslov "What a Woman Will do for a Good Fuck." Nitendo je razvio igru po ovom filmu. Bila je to prva igra u kojoj su igrači mogli snimiti poziciju pa nastaviti kasnije gde su stali, ali zbog greške baš u tom nastavljanju projekat je ugašen.

Naj scene:


Pojave Cenobita.

Moja ocena: 8/10

2 коментара:

  1. Šta znam, činjenica je da je ovo kultan film, ali meni se nije nešto posebno dopao.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam mnogo očekivao ( Pogotovo što je Clive B.), svi ga nahvalili, iščekujem ceo film da se desi nešto što će popraviti utisak, a ono ništa ... Mlako dosta

    ОдговориИзбриши