Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

понедељак, 5. децембар 2011.

Martyrs (2008)




Kod nas nazvan: Mučenice
Žanr: Drama | Horor | Triler
Režija: Pascal Laugier
Glumci: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin...

Priča:
Devojka koja je bila kidnapovana i mučena kao dete kreće u osvetu. Nju na tom putu užasa prati najbolja prijateljica koja je takođe bila žrtva zlostavljanja...

Moj osvrt:
Sa ovim filmom sam imao problem kao kada sam gledao Srpski Film. Jednostavno, ono što vidite potpuno vas šokira da ne možete da procenite kvalitet filma jer vam se želudac izvrće od odvratnosti. Što se tiče tog šoka, ovaj film nije ni blizu Srpskog Filma ali je ipak prilično šokantan. U principu, to je jedini minus ovde. 


Prvo o pozitivnim stvarima. Film nam u početku daje pozadinu tih događaja u prošlosti čisto da nas upozna sa likovima. Kada se radnja prebaci na sadašnjost, ubrzo nas očekuje šok za šokom. Film je prilično nepredvidiv u nekim segmentima i radnja se totalno lomi u nekim delovima. To je naravno veliki plus. Naravno ima i predvidivih stvari ali najviše što možete predvideti je minut dva unapred. Film je povremeno i prilično napet. E sada stvari sa kojim imam problem. Nisam ljubitelj mučenja i smatram da za sve te odvratnosti može da se da nagoveštaj ili da se malo ubrzaju te scene. 


Ovde su u zadnjih pola sata prilično preterali tako da mi je u jednom momentu došlo da premotavam sve te scene, iz prostog razloga što sva ta mučenja imaju jednu rutinu i konstantno se ponavljaju. Nasilje radi nasilja uopšte nije potrebno kada imate poruku u filmu. Te gluposti se koriste npr. kao u kasnijim nastavcima Saw kada jednostavno više nisu imali materijal za priču pa su bez trunke mozga tukli samo po brutalnostima. Kada se film završio na nadasve originalan način, jednostavno nije moglo da mi dođe do pameti to što je bilo cilj zato što nisam nikako mogao svariti silna iživljavanja.


Sada, kada me je malo popustio utisak, mogu reći da je film prilično dobar. Sama ideja, koliko god bolesna bila, ostavlja prilično jak utisak. Kraj možete tumačiti na više načina, što ume da bude veliki pogodak (Inception je klasičan primer). Ukoliko imate jak stomak, verovatno je da će vas ovaj film oduševiti.

Zanimljivosti:
U prethodnom filmu Pascal Laugiera, Saint Ange, glavni lik se zvao Anna Jurin. U ovom filmu, jedna od dve devojke je Anna a druga Lucie Jurin.

Naj scena:


Finale.

Moja ocena: 7/10

Drugo Mišljenje: Martyrs (2008)

Нема коментара:

Постави коментар