Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

четвртак, 8. децембар 2011.

Opera (1987)


Alternativni Naziv: Terror At The Opera
Žanr: Horor | Misterija | Triler
Režija: Dario Argento
Glumci: Cristina Marsillach, Ian Charleson, Urbano Barberini...

Priča:
Mladu opersku pevačicu proganja poremećeni fan pri tom ubijajući ljude koji su blisko povezani sa njom da bi je sačuvao samo za sebe.

Moj osvrt:
Dario Argento je čovek prema kome posle svakog odgledanog filma osećam sve veće strahopoštovanje. Ne kaže se bez razloga "Ko zna - zna". Ovaj čovek baš zna. Jedina stvar koja ovde nije baš na najvišem nivou je sama gluma, ali ona u Argentovim filmovima nikad i nije na nekom zavidnom nivou. Ali ako vam takva prosečna ili ispodprosečna gluma ni za malo ne pokvari utisak, onda znajte kakve filmove pravi ovaj režiser. 


Kao i u svakom njegovom filmu, i ovde je atmosfera fenomenalna. Sama prva scena sa vranom u operi je neverovatno čudna i u isto vreme genijalna. Ceo film ima tu neku suludu notu tako da odstupa od svakog bogovetnog šablona. Scene, ubačene u takvu atmosferu su neretko veoma napete. Naravno i ovde imamo sjajnu muzičku podlogu. Kao što sam i ranije pisao, Argento se nikada ne drži jedne vrste ili stila muzike pa možete očekivati svašta po tom pitanju. 


Bez obzira što mi ovaj film nije jedno od najboljih Argentovih ostvarenja, on je bez obzira na to odličan i zaista je bilo uživanje gledati ga.

Zanimljivosti:
Tokom snimanja filma, dešavalo se mnogo nezgoda pa je čak i jedan od glumaca preminuo. Zbog brutalnosti, film nije doživeo prikazivanje u nemačkim bioskopima. Uslov da tamo bude prikazan je da se iseče skoro 25 minuta iz njega. Argento je u svojoj knjizi napisao da je Cristina Marsillach koja tumači glavnu ulogu u ovom filmu najkomplikovanija glumica sa kojom je sarađivao. 


Lik Marka u filmu je baziran na samom Argentu. Urbano Barberini je izjavio kako su im trebali sati da pohvataju vrane koje su bile puštene u operi. Čuvena scena sa iglama na očnim kapcima se izrodila iz šale. Naime Argento je izjavio kako ga nervira kada gledaoci sklanjaju pogled prilikom gledanja horor filma i kako im treba zalepiti igle na kapke kako bi morali gledati svaku scenu. Orion, američki distributer ovog filma, tražio je od Argenta da izbaci poslednju scenu koja se dešava u Švajcarskoj ali je on to odbio.

Naj scena:


Čuvena scena sa iglama.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар