Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

понедељак, 16. април 2012.

Katakuri-ke no kôfuku (2001)




Alternativni naziv: The Happiness of the Katakuris
Žanr: Komedija | Mjuzikl | Ljubavni | Triler | Horor
Režija: Takashi Miike
Glumci: Kenji Sawada, Keiko Matsuzaka, Shinji Takeda...

Priča:
Porodica se seli u planine kako bi vodila ugostiteljski posao ali ubrzo, njihovi gosti počinju da umiru na bizarne načine...

Moj osvrt:
Ovaj film nam donosi čuveni Takashi Miike, tvorac Audition-a kojeg moram što pre ponovo pogledati jer imam utisak da sam mu naneo priličnu nepravdu. Za razliku od tog filma, ovde ne možete očekivati baš neki naročit horor. Najlakši način da vam opišem ovo ostvarenje biće ako kratko prokomentarišem svaki od navedenih žanrova u koji ono spada.
Komedija: Ovo je nadasve čudna i vrhunski blesava komedija. Najveći deo filma potpada u ovaj žanr. Mnoge stvari nećete očekivati ni u najluđim snovima. Mnogima ovo može delovati kao gomila nasumičnih gluposti koje se dešavaju. To je razumljivo jer zaista, film je takav da možete da ga obožavate a i da ga mrzite. Miike se ovde prilično sprda sa nekim filmskim šablonima i to izgleda veoma dobro.


Mjuzikl: Nisam naročito veliki fan mjuzikla ali moram da priznam da ovo uopšte nije loše. Pesmice su iskorištene na blesav način i ne prave zastoj u radnji. Obično se njima opisuje nešto što je bilo, ili se sada događa ili sledi. Melodije sasvim dobro zvuče i nisam imao problem kao npr. sa Svini Todom gde glumci pevaju rečenice koje su im date da izgovore. Ta bezmelodičnost me je ubila u pojam u tom filmu, ali o tome neki drugi put. U svakom slučaju, i ako ne volite mjuzikl, ono što se dešava za vreme pesama je simpatično. Nisu tu samo osobe koje stoje i pevaju već imamo gomilu stvari koje se dešavaju.
Ljubavni: Postoji dva segmenta u filmu koji potpadaju pod ovaj žanr. Prvi je između kćerke bračnog para koji su vlasnici vile, i jednog lažnog pilota. Pomenuto sprdanje sa filmskim šablonima je vezano upravo za tog prevaranta. Drugi ljubavni segment, meni mnogo upečatljiviji je između bračnog para koji poseduje vilu. Tu imamo i jednu triler scenu gde muž mora spasiti život svoje supruge i manje više to je to što se i trilera tiče.


Horor: Ovde sam ostao prilično razočaran jer od horora u filmu manje više ne postoji ništa. Imamo par ubistava, zombije koji plešu i to je to. To je toliko zanemarljivo da sam se pomalo i osećao prevarenim.
Na kraju braćo i sestre, reći ću vam da je ovaj film prilično cenjen. Nije cenjen npr. kao nedavno komentarisani Ringu koga svako ko iole zna nešto o hororu smatra remek delom, tako da ne mogu da vam garantujem da će vam se 100% svideti. Meni je ovo delovalo kao komedija sa par blesavih momenata tako da i nisam bio naročito impresioniran.

Zanimljivosti:
Ovo je obrada filma Choyonghan kajok (The Quiet Family) iz 1998. 

Naj scena:


Neverovatno otkačeni prolog.

Moja ocena: 5/10

1 коментар: