Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

петак, 7. октобар 2011.

Dracula (1979)


Kod nas nazvan: Drakula
Žanr: Horor | Ljubavni
Režija: John Badham
Glumci: Frank Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasence...

Priča:
Radnja se odvija 1913 u Engleskoj. Drakula traži svoju nemrtvu nevestu.

Moj osvrt:
Ovo je još jedna solidna adaptacija čuvenog Stokerovog romana koji sam već komentarisao. Naravno, kao i u svakom filmu o čuvenom grofu, postoje stvari koje su ispoštovale roman a postoje i one druge. Ovde radnja počinje Drakulinim dolaskom u Englesku, pri čemu Harker nije bio kod njega u Transilvaniji. Harker je u vezi sa Lusi koja je kćer doktora Sjuarda, a Mina je kćer Van Helsinga. To je ono što se razlikuje od knjige uz naravno još neke događaje koje neću navoditi da ne bih otkrivao mnogo. Atmosfera u filmu je sjajna, scene na brodu, groblju, u ludnici doktora Sjuarda su zaista dobro odrađene. 


Gluma je odlična. Legendarni Olivije je upravo odglumio Van Helsinga kakav je u knjizi, ali šteta što ovaj Van Helsing nije onaj znalac iz knjige. Za ulogu grofa Drakule zadužen je Frenk Lanđela. Postoji jedan problem sa tim likom a to je totalno idiotska frizura. Nikako mi nije jasno da neko od likova koji su zaduženi za pravljenje ovog filma to nije uvideo. Što se tiče mana, mislim da film nije smeo biti smešten u dvadeseti vek, tako da pojava automobila izgleda trulo u filmu o Drakuli, pogotovu u sceni gde neko beži kočijom a ovi iza jure automobilom. Postoji nekoliko scena ni iz čega, jednostavno se nešto desi ili to je jednostavno tako i gledaoc mora to da prihvati. Sve u svemu, iako je ovo mogao biti još bolji film, ukupni utisak je sasvim solidan.

Zanimljivosti:
Automobil koji Džonatan Harker vozi je Hispano-Suiza.

Naj scena:


Grof se prikrada.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар