Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

уторак, 27. децембар 2011.

28 Days Later... (2002)


Kod nas nazvan: 28 Dana Kasnije
Žanr: Horor | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Danny Boyle
Glumci: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston...

Priča:
Četiri nedelje posle proširivanja misterioznog, neizlečivog virusa Britanijom, šačica preživelih pokušava da nađe utočište.

Moj osvrt:
Pre svega moram da napomenem da nisam naročito veliki fan zombi filmova tako da nećete ovde pročitati neku veliku oduševljenost ovim filmom. U principu oni koji su fanovi ovaj film smatraju za kultni. U svakom slučaju on je preporodio žanr i ocena od 7.6 na imdb-u dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Ono što mi se svidelo u filmu je atmosfera. 


Na samom početku, scene u kojima se lik budi u praznoj bolnici i kasnije šeta pustim ulicama Londona, izgledaju fenomenalno. Na jednostavan način je prikazana ta apokalipsa bez ikakvih efekata. Kasnije kada lik dolazi u crkvu i imamo prvi susret sa zaraženim, tu imamo početak borbe za preživljavanje. Ono zbog čega ovaj film ima taj status koji ima i ono što je mnoge oduševilo je pojava brzih zombija. Oni su u svim prethodnim filmovima bili tromi, jedva se kretali tako da i nije bilo teško pobeći od njih osim ako u velikom broju ne okruže žrtvu. 


Naravno i time se dobija na napetosti jer borba za život postaje mnogo teža. Postoje izvori koji tvrde da ove brze zombije nije uveo Deni Bojl već Lucio Fulci ali to ne mogu da vam potvrdim. Šta mi se nije svidelo? Zadnja trećina filma kada preživeli stižu u utočište. U tom utočištu imamo vojnike koji se ponašaju kao da ženu nisu videli barem dve godine a prošlo je mesec dana. Cela ta završnica mi je malo bila dosadnjikava i nezanimljiva. 


U svakom slučaju, imate link dole ka fenomenalnoj recenziji kolege koji obožava zombi filmove, pa čak se i mojoj dragoj, koja nije fan horora, film dopao (kao i njegov nastavak) tako da vam i ja savetujem da ga pogledate. Meni je bio sasvim ok ali ne delim oduševljenje većine.

Zanimljivosti:
Scene u kojima je London pust su snimane u 4 ujutru. Policija bi zatvorila saobraćaj i snimanje bi počelo odmah. Čim je snimanje bilo završeno policija je morala regulisati saobraćaj kako se ne bi stvorile velike gužve. 


Bolnica u kojoj je sniman film ne radi vikendom pa su tada i zakupili termin za snimanje. Zgrada u kojoj žive Hana i njen otac je bila određena za rušenje pa je po završetku snimanja i srušena. Sva prikazivanja filma u Nju Jorku je otkupio Stiven King. Sve scene u utočištu su snimane u prizemlju jer na spratu su živeli vlasnici vile. Ceo film je sniman hronološki kako je i prikazan. Koštalo je 250.000 funti da se benzinska pumpa digne u vazduh.

Naj scena:


Pustoš

Moja ocena: 6/10

Drugo Mišljenje: 28 Days Later... (2002)

3 коментара:

  1. Анониман7. јул 2012. 06:55

    Nije los jedan od boljih zombi filmova..

    ОдговориИзбриши
  2. lol za ocenu

    film je za 10! ubedljivo najbolji zombi film ikad snimljen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lol za smešan komentar zbog:
      1.Pročitajte objašnjenje ocena
      2.Po mišljenju svih relevantnih (relevantnijih od mene i vas) najznačajniji zombi film je Night of The Living Dead (1968)
      3.Po istim tim ljudima, najbolji zombi film ikada je originalni Dawn of The Dead
      4.Ne vidim šta je smešno u tome kada neko iznese svoj stav, pa makar to učinio i ocenom. Trebaju li da i mene i vas ismevaju svi koji se ne slažu sa nama? ;)

      Избриши