Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

субота, 1. септембар 2012.

Premature Burial (1962)


Žanr: Drama | Horor | Misterija
Režija: Roger Corman
Glumci: Ray Milland, Hazel Court, Richard Ney ...

Priča:
Umetnik se polako udaljava od svoje žene a opsesija da će biti živ sahranjen postaje sve veća.

Moj osvrt:
Do sada sve Kormanove ekranizacije Poa koje sam gledao, bile su odlične. Postoji još jedna bitna stvar u svemu tome, sve ekranizacije koje sam gledao imale su najveću ikonu horora, Vinsenta Prajsa. Što se tiče ovog filma, ideja mi se prilično dopada. Čovek koji smatra da je njegov otac bio živ sahranjen jer je čuo očev glas iz grobnice posle sahrane, doživeo je da vidi još jedan sličan slučaj što ga je skroz poremetilo. On postaje opsednut da će biti živ sahranjen. Tu je film obećavao da će ponuditi gomilu bolesnih i napetih stvari. U principu, glavna stvar je psiha tog čoveka koji polako gubi razum i tu ovaj film doživljava pad. 


Ne kritikujem Milanda kao glumca, ali kada treba prikazati opsednutost, ludilo i nestabilno mentalno stanje lika, tu Prajs nema konkurenciju. Miland deluje kao da mu je dosadno, kao da mu se spava i povremeno deluje besno kada to najmanje očekujemo. Zbog tako bledunjavog lika koji ne uspeva kao Prajs da svu pražnju okrene sebi pa bi pored njega i takva zabluda od glumca kao Orladno Blum delovao podnošljivo, gledalac prilično skreće pažnju kao ostalim likovima i glavni problem je što se onda lako uvidi rešenje misterije. Srećom njegovu suprugu glumi prelepa Hejzel Kort, tako da skretanje pažnje sa glavnog lika i nije tako teško palo. 


Ono što je najgore, rešenje misterije nam se nudi previše puta. Dobra ideja je izvedena slabašno i nije nam pružila puno šokova iako je imala dosta potencijala. Pogotovu kada je glavni lik sebi sagradio grobnicu iz koje može izaći na milion načina. Tek tu sam očekivao da se ta lokacija iskoristi za neke veoma napete scene ali od toga nije bilo ništa. Ono što je u prethodnim Kormanovim filmovima bilo genijalno, to je scenografija, ali ona u ovoj priči skoro da je i nebitna. Za ovu priču uopšte nije bitno što glavni likovi žive u starom zamku okruženim maglovitim poljima prepunim grobova i sablasnog drveća. Čemu to služi u psihološkom hororu osim da lepo izgleda, nisam uspeo da otkrijem. 


Niti sam video ludilo kao u npr. genijalnom Pit and The Pendulum, niti sam video šok kao u njemu, nijedna ideja nije skroz iskorišćena, Miland nije uspeo da dostavi ono što se u ovoj ulozi očekivalo... Daleko od toga da je ovo loše, ali daleko od toga da sam naročito i zadovoljan. Ovako neiskoristiti dobru priču i ideju može samo da rezultira prosečnim filmom.

Zanimljivosti:
Poslednji film Heder Ejndžel. Korman je odlučio da ne snima film u saradnji sa American International Pictures. Pošto je Prajs bio pod ugovorom sa njima, Korman se odlučio za Rej Milanda kao glavnog glumca.

Naj scena:


Prikazivanje izgrađene grobnice. Odlična scena koja obećava mnogo. Nažalost, sramotno je neiskorišćeno sve iz nje.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар