Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

петак, 18. новембар 2011.

Saw (2004)


Kod nas nazvan: Slagalica Strave, Testera
Žanr: Kriminalistički | Horor | Misterija | Triler
Režija: James Wan
Glumci: Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover...

Priča:
Sa telom koje u lokvi krvi leži između njih, dva čoveka se bude u skrovištu serijskog ubice nazvanog "Jigsaw". Oni moraju poštovati razna pravila i ispuniti zadatke da bi preživeli smrtonosnu igru u kojoj se nalaze.

Moj osvrt:
"Most people are so ungrateful to be alive..." Bez konkurencije, bez sumnje, bez ikakvog dvoumljenja, najbolja rečenica koju sam do sada čuo na filmu. Pored toga što je životna istina, ona je i sva smisao ovog filma. Mnogi na ovo ostvarenje gledaju kao na nasilje radi nasilja. Svi ti ljudi debelo greše i iskreno mi je žao što ne vide tako očiglednu i savršenu poruku ovog filma datu gore navedenom rečenicom. 


Ta poruka je smeštena u jednostavnu ali nadasve genijalnu priču, priču koja je napeta od prvog do poslednjeg momenta, priču koja vas drži prikovanim za ekrane tako da vaša pažnja ne popušta nijednog trenutka, priču koju sigurno nećete zaboraviti ni godinama nakon gledanja ovog remek dela. Šta reći tek za misteriju. Film sadrži takav preokret da ne pamtim kada sam video bolji. Kada se on desi jedino što vam preostaje da kada se oporavite od čuda ustanete i aplaudirate. 


Muzička tema kojom se i završava film je bolesno dobra. Sada bih se posvetio glumi. Prvo o svima osim o centralnoj figuri. Deni Glover je standardno ok ali se ne pojavljuje puno, dva lika koja se najviše pojavljuju su prosečni, Cary Elwes je i jadan povremeno. Sve je to zanemarljivo jer ono što fascinira su glas i gluma centralnog lika. Džona Kramera tumači Tobin Bel. Njega sam gledao u dosta filmova/serija i svuda mi je bio ok. Ovde je brilijantan. Ovo je uloga njegove karijere i što se mene tiče, jedna od najboljih gluma u istoriji horor filma. Zbog njegovog karakterističnog glasa, gore pomenuta rečenica kao i sve ostale koje izgovara, zaista su fenomenalne. 


U slučaju da niste pogledali ovaj film, zanemarite sve kritike koje kažu da je on samo tu da bi vam prikazao brutalne zamke i mučenje. Iako sve to ostavlja jeziv utisak, poenta je sasvim u nečem drugom. Ovo je nešto što jednostavno morate pogledati.

Zanimljivosti:
Film je snimljen za 18 dana. Lutku koja se koristi u filmu napravio je Džejms Van. Inače ta lutka i crne rukavice na ubici su odavanje priznanja Argentovim filmovima. Ogrtač koji Jigsaw nosi u filmu je zapravo izvrnut na naličje.

Naj scena:


"Game Over"... fenomenalna završnica

Moja ocena: 10/10

2 коментара:

  1. Nit' manjeg budžeta nit' fenomenalnijeg filma.
    Još jedan dokaz da novac bez ideje ne vredi ništa ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bravo za komentar. Ja cenim dobre ideje čak i u lošim filmovima, a o ovakvim remek delima ne treba posebno trošiti reči.

      Избриши