Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

недеља, 1. април 2012.

28 Weeks Later (2007)




Kod nas nazvan: 28 Nedelja Kasnije
Žanr: Horor | Triler
Režija: Juan Carlos Fresnadillo
Glumci: Jeremy Renner, Rose Byrne, Robert Carlyle...

Priča:
Šest meseci pošto je virus besnila inficirao populaciju Velike Britanije, vojska SAD pomaže da se osigura mali deo Londona koji je ponovo naseljen. Ali ne ide baš sve po planu...

Moj osvrt:
Početak ovog filma me je kupio i tada sam pomislio da će ovo biti sjajan zombi film. To dobija na težini kada se zna da nisam baš neki fan zombi filmova. Taj početak je sjajan i tu vidimo posupak Dona (sjajni Robert Karlajl) koji je obeležio film. Radnja se potom iz seoskog područja seli u London koji, gle čuda, čuvaju Ameri. Donovi klinci se vraćaju iz inostranstva i moje veliko razočarenje nastupa onog momenta kada shvatih da su oni centar priče. 


Kao što je u prvom delu pojava vojske i deo filma koji se odvija u njihovom skloništu potpuno ubio dinamiku i oborio kvalitet filma, tako je i ovde prebacivanje pažnje sa Dona na njegovu nezanimljivu dečicu značajno pokvarilo utisak. Po mom skromnom mišljenju, mnogo bolje bi bilo da je do kraja filma Don ostao centralni lik jer bi bilo mnogo zanimljivije gledati ga kako kroz sve prolazi s obzirom na ono što je učinio. Uprkos tome, film mi je za nijansu bio bolji od prethodnika jer je ipak bio mnogo dinamičniji. U prvom delu od pojave vojske ništa mi i nije bilo vredno pažnje. Ovde je film celom dužinom bio sasvim ok. Klincima se kasnije pridružuju dvoje američkih spasitelja. Način na koji je skončao jedan od njih je zaista opak i prilično ostavlja utisak.  


U bliskoj budućnosti će nam stići i 28 Months Later i zaista ne znam šta se može očekivati od njega što nije viđeno u ova dva filma. U svakom slučaju ovo je bio jedan sasvim ok filmić, nije me naročito oduševio ali me nije ni razočarao. Ako ste fan zombi filmova verujem da ćete biti zadovoljni ovim ostvarenjem.

Zanimljivosti:
Robert Karlajl je odbio ulogu za 28 Days Later. Sve scene koje se dešavaju noću su snimane po danu ali je korišćena specijalna tehnika kako bi se stvorio efekat noći. Unutrašnjost Vembli stadiona u filmu je zapravo unutrašnjost Millennium stadiona u Kardifu. Za vreme snimanja filma, Vembli je bio u fazi rekonstrukcije pa su morali promeniti lokaciju snimanja. Postojala je ideja da se pojave i glumci iz prvog dela ali su oni bili zauzeti na drugim projektima.

Naj scena:


Donov postupak i beg.

Moja ocena: 6/10

1 коментар:

  1. Анониман7. јул 2012. 06:57

    Super zombi film mozda malo losiji od keca ali jedva cekam da vidim 28 months later..

    ОдговориИзбриши