Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

петак, 3. август 2012.

Mirrors (2008)

Kod nas nazvan: Ogledala
Žanr: Misterija | Horor | Triler
Režija: Alexandre Aja
Glumci: Kiefer Sutherland, Paula Patton, Amy Smart...

Priča:
Bivši detektiv počinje da radi kao noćni čuvar u uništenom šoping centru. Prve noći na poslu, on zatiče mnoštvo savršeno čistih i neoštećenih ogledala. Kolega mu objašnjava kako je prethodni stražar bio opsednut ogledalima. Nekoliko noći kasnije, on u ogledalima ugleda čudne stvari. Zbog njegove alkoholičarske prošlosti, niko ne želi da mu poveruje...

Moj osvrt:
Alexandre Aja nam je doneo novu i moram priznati odličnu verziju filma The Hills Have Eyes kao i Haute Tension, prilično cenjen film koji se spremam pogledati. Ovaj film nije rimejk ali užasno po konceptu podseća na The Ring. Takođe, vidi se i uticaj azijskih horora. Bez obzira na to, Aja nam nudi nešto što većina današnjih horor filmova nema. 


Pre svega, Aja nam nudi odličnog glavnog lika. Za taj aspekt, današnji horori ne mare. Skoro sam počeo da gledam Hostel 2 i morao sam da prekinem jer nisam mogao da verujem koliko scenarista može da prikaže glupim glavne likove za koje treba strahovati, i koliko taj isti scenarista gledaoca smatra za kompletnog idiota. Ovde imamo sjajan lik u odličnom tumačenju Kifera Saterlenda. Druga stvar koju nam Aja nudi, to je priča. U pomenutom Hostelu 2 toga nemamo. Samo je gomila gluposti nabacana kako bi nas sve to dovelo do tamo nekog mučenja. 


Nije problem u Hostel 2, njega samo uzimam kao primer, generalno većina današnjih filmova su takvi. Ovde imamo priču i misteriju koja se neće razjasniti do samog kraja, pa i tada nam ostaju još neka pitanja. Rešenje nam se ne servira s neba pa u rebra u nekom idiotskom ni iz čega obrtu (Dark Knights Rises) već imamo onaj postepeni način otkrivanja stvari, kao u The Ring. Ono što mi se dopada, film nije štedljiv na fantastičnim i horor scenama. Nema nekog velikog uvoda pri čemu bi onda sledila serija takvih scena već su one fino raspoređene u priči. Takođe, one nisu repetitivne pa nećete gledati istu stvar do iznemoglosti.


Ljubitelji nešto brutalnijih scena neće biti razočarani jer ih čeka nešto do sada neviđeno. Jedna od scena pred ogledalom neće nikog ostaviti ravnodušnog. Sve do samog kraja, utisak mi je bio da je ovo sasvim ok film a kraj je šlag na torti. Film je tako dobro priveden kraju da Mirrors najtoplije preporučujem svima.

Zanimljivosti:
Film je sniman u Rumuniji u nezavršenoj Akademiji Nauka Nikole Čaušeskua. Film je trebao biti obrada južnokorejskog filma Into The Mirror ali se Aji nije svidela ta priča pa je odlučio zadržati samo neke ideje.

Naj scena:


Kraj

Moja ocena: 7/10

3 коментара: