Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

понедељак, 14. мај 2012.

Don't Look Now (1973)




Žanr: Misterija | Triler | Horor
Režija: Nicolas Roeg
Glumci: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason...

Priča:
Bračni par u žalosti zbog smrti njihove kćeri, u Veneciji sreće dve starije žene od kojih ih jedna upozorava na opasnost...

Moj osvrt:
Ako ste neko ko baš ni malo nema strpljenja sa filmovima nešto sporijeg ritma (recimo The Shining), onda spadate u grupu kojoj se možda neće dopasti ovaj film. Za sve ostale, ovo će biti remek delo. Na samom početku u jednoj estetski genijalnoj i prilično sablasnoj sceni vidimo nesrećni, potresan slučaj u kom bračni par gubi svoju kćer. Kasnije se oni sele u Veneciju gde počinju da se događaju čudne stvari. To je sve što vam mogu reći jer zaista ne želim pokvariti gledanje ovog sjajnog filma. 


Atmosfera se veliki adut. U svakoj sceni ona se gradi polako tako da svaki događaj, čak i onaj koji na prvi pogled ne deluje bitno, kao da nosi neko upozorenje. Same ulice Venecije deluju prilično sablasno. Dve žene koje se pojavljuju i koje unose mistiku u celu ovu priču su savršeno odigrale svoju ulogu. Mali savet: pažljivo slušaje sve razgovore kako vam ne bi promakla jedna bitna stvar. Film celu priču krčka na blagoj vatri povremeno dodajući po još jedan sastojak da bi se sve to na kraju pretvorilo u vrhunsko jelo za dušu i um. To radi na sličan način kao čuveni The Shining. Po mom skromnom mišljenju, ovaj film je za nijansu slabiji ali po meni ima nešto upečatljiviji kraj. 


U glavim ulogama su se našli prelepa Džuli Kristi i standardno odličan Donald Saterlend. Osim njihove očekivano sjajne glume, ovde bih izdvoijio i možda i najlepšu scenu vođenja ljubavi na filmu. Ponavljam, ako vam The Shining nije odgovarao zbog nešto sporijeg ritma, siguran sam da i ovaj film neće iz istog razloga. Ako vam taj sporiji ritam ne smeta, onda ovo svakako treba da se nađe na vašoj listi filmova za gledanje.

Zanimljivosti:
Čuvena scena vođenja ljubavi je zadnja dodata u scenario ali je prva snimana. Režiser je došao na tu ideju zato što su se dva glavna lika suviše raspravljala u toku filma. Cela ljubavna scena je bila improvizacija Džuli Kristi i Donalda Saterlenda koji su se na snimanju te scene i upoznali. Džuli Kristi je izjavila kako je bila preplašena zbog toga. 


Kako bi se izbegao X rejting, pola sekunde je izbačeno iz te scene. Donald Saterlend je nosio periku tokom celog filma. Britanski Filmski Institut je ovaj film rangirao kao 8. najbolji britanski film ikada a 18. najbolji film uopšte. U britanskim bioskopima ovaj film je prikazan zajedno sa čuvenim, genijalnim The Wicker Man-om.  Renato Skarpa nije znao engleski pa je sve svoje rečenice čitao ne znajući šta one znače. To je dobro došlo kako bi se pokazala nezainteresovanost njegovog lika. 

Naj scena:


Kraj. Pošto ne želim da vam odam ništa, sličica koju sam okačio nije sa samog kraja.

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар