Za recenzije filmova svih žanrova i recenzije filmovanih knjiga posetite
http://filmskihitovi.blogspot.com/

Obaveštenje

Obaveštenje: Budite slobodni da preporučite neki dobar horor, bez obzira na zemlju porekla i godinu kada je snimljen. Ako prvi put posećujete ovu stranicu, zamolio bih vas da odete na blog filmskihitovi (link iznad) i pročitate Važno Obaveštenje u sekciji Obaveštenja.

понедељак, 30. јануар 2012.

The Mothman Prophecies (2002)




Kod nas nazvan: Motmanova Proročanstva
Žanr: Drama | Horor | Misterija | Triler
Režija: Mark Pellington
Glumci: Richard Gere, Laura Linney, David Eigenberg...

Priča:
Reporter misteriozno završava u malom gradu u Zapadnoj Virdžiniji. Potom počinje da istražuje seriju čudnih događaja uključujući vizije i pojave bizarnih entiteta.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, ovo je jedan od onih filmova za koje ćete reći da su "istripovani". Prilično gotivim takve filmove, gde imamo misteriju koja nije lako čitljiva do samog kraja. Sad koliko treba ovu priču povezivati sa hororom, to baš i nisam siguran ali ima tu sablasnu atmosferu koja je po meni uz misteriju i najjače oružje ovog filma. Priča je inspirisana istinitim događajima o kojima, ukoliko vladate engleskim jezikom, možete pročitati ovde


Glavnom liku koga tumači uvek isti Ričard Gir umire žena uz čudne okolnosti. Kasnije, pošto on misteriozno završi u malom gradiću, stvari koje se dešavaju tamo imaju neke sličnosti sa smrću njegove žene. Da gluma ne bude na nekom nivou pobrinula se standardno ispodprosečna i simpatična Lora Lini koja glumi šerifa u tom malom gradiću. Ono što mi se dopalo je to što u tu misteriju nije lako prokljuviti. Jedina mana je možda bilo to što sam očekivao neko mnogo spektakularnije rešenje svega ali i ovakvo rešenje je potpuno zadovoljavajuće. Da sam ovaj film gledao kada je izašao, možda bi mi taj kraj i bio spektakularan jer zadnjih godina mnogi filmovi su kopirali ovakve fazone. Kada pogledate film, znaćete na šta mislim. 


Nekako me je sa ovim konceptom sve pomalo podsetilo i na Final Destination ali više mi prija ovaj način gde se ide na priču i atmosferu a ne onaj gde je cilj spektakularni masovni pokolj nesrećnih uglavnom priglupih tinejdžera (Čast prvom delu). U svakom slučaju ovo ostvarenje mi je bilo fino osveženje jer odavno nisam gledao neku solidnu misteriju.

Zanimljivosti:
Film je zasnovan na stvarnim događajima koji su se desili između novembra 1966 i decembra 1967 u Point Plezantu, Zapadna Virdžinija. Ekspert za paranormalne pojave u filmu se preziva Leek. To je prezime pisca ispisano unazad (John A. Keel), na osnovu čije knjige je snimljen film. Mothman iz 1966/67 je dobio ime po jednom liku iz Betmen TV serije. 

Naj scena:


Misterija počinje

Moja ocena: 7/10

1 коментар: